Actueel

Video buurtbeheerder

Johan van de Sande op het net verbouwde terrein van 't Rondeel Johan van de Sande op het net verbouwde terrein van 't Rondeel.

Buurtbeheerde Johan van de Sande van Woonbedrijf heeft een video gemaakt over de bouw van 't Rondeel. Hij verwelkomt de kijker op het lege terrein waar de Finse school is gesloopt, en neemt vast plaats op de plek waar een jaar later de grondgebonden nieuwbouwwoningen komen te staan. Een sprongetje in de tijd, en Johan laat ons zien hoe het terrein anno april 2022 eruit ziet en hoe de bewoners er leven.'

Artikel Woonbedrijf

Nieuwe fase voor klooster en kloostertuin

De voorziter en jongste en oudste bewoner van 't Rondeel luiden samen met de directeur van Woonbedrijf de teruggeplaatste schoolklok van de herbouwde Finse school De voorziter en jongste en oudste bewoner van 't Rondeel luiden samen met de directeur van Woonbedrijf de teruggeplaatste schoolklok van de herbouwde Finse school. Foto: Woonbedrijf

Woonbedrijf heeft een persbericht geplaats op haar website over onze officiële opening op vrijdag 22 april j.l. De directeur vertelt hierin trots over de herbestemming van ons perceel. Het historische klooster - gebouwd in 1956 - is verbouwd tot vijftien appartementen voor een- en tweepersoonshuishoudens. Daarnaast zijn er in de oude kloostertuin dertien nieuwbouwwoningen gebouwd, waarvan vier voor gezinnen.

De oude Finse school op het terrein kon helaas niet verplaatst of tot woningen omgebouwd worden. Daarom is besloten om deze duurzaam te demonteren. De houten planken zijn hergebruikt bij de afwerking van de gezamenlijke fietsenschuur. Veel andere materialen zijn elders in Nederland hergebruikt.

Lees het volledige artikel

Artikel Studio040

Woonbedrijf levert 28 sociale woningen op in oud klooster

Voorkant van het oude klooster, dat nu 15 appartementen herbergt. Voorkant van het oude klooster, dat nu 15 appartementen herbergt. Foto: Woonbedrijf

Ook lokale omroep Studio040 heeft naar aanleiding van onze feestelijke opening aandacht aan ons woonproject besteed. Ingrid de Boer vertelt hierin o.a. over het duurzaamheidsaspect en de manier waarop onze leden gezamenlijk nieuwe bewoners kiezen.

Lees het volledige artikel

Artikel Eindhovens Dagblad

De schoolklok is weer te horen aan de Poeijersstraat

Mensen staan tijdens de opening voor de herbouwde fietsenschuur van 't Rondeel Vrijdag werden de woningen van woonvereniging 't Rondeel opgeleverd. © René Manders/DCI Media

Na de oplevering in februari en maart vond vrijdag 22 april de officiële opening van onze 15 kloosterappartementen en 13 tuinwoningen plaats. Een feestelijk moment georganiseerd door onze eigen leden in samenwerking met Woonbedrijf. Het Eindhovens dagblad schreef erover.

"De opening werd een feit door het luiden van diezelfde schoolklok aan de Poeijersstraat. Ingrid de Boer, algemeen directeur/bestuurder van Woonbedrijf is trots op de locatie die een totaal nieuwe bestemming heeft gekregen. „Samen met woonvereniging ’t Rondeel hebben we deze plek nieuw leven ingeblazen”, zegt zij. ,,De mensen die er nu gaan wonen of al wonen, kunnen samen leven in een hechte woongroep, maar met allemaal een eigen voordeur.”"

Lees het artikel op ED.nl

Oplevering woningen: sleutels overhandigd aan bewoners

Op 18 februari heeft Stam en de Koning het terrein van onze woongemeenschap opgeleverd aan Woonbedrijf en de toekomstige bewoners. Daarbij werd een klein feestje gevierd, want onze leden hebben hier lang naar uitgekeken. De stemming zat er dan ook goed in toen voorzitter Jeannette Claessen het huurcontract voor de gezamenlijke ruimtes ondertekende.

Het enthousiasme werd in de twee dagen daarna opgevolgd door een klusdag, waarbij de grote gezamenlijke ruimte is geschilderd. De vloer laat helaas nog even op zich wachten en kon dus nog niet gelegd worden.

In de drie weken daarna werden de woningen een voor een opgeleverd: eerst de appartementen in het klooster en later de tuinwoningen. We zijn als vereniging erg blij dat onze lang gekoesterde droom in vervulling is gegaan. Er wordt dezer dagen druk geklust om de woningen bewoonbaar te maken: verven, vloer leggen en verhuizen.

Voortgang bouw januari 2022

Het is alweer acht maanden geleden dat de vorige luchtvideo is opgenomen. Hoogste tijd dus om weer eens een kijkje van boven te nemen. Sinds mei vorig jaar zijn de huisjes van buiten volledig afgebouwd, en ook het klooster ziet er puik uit met nieuwe buitendeuren, kozijnen, dakramen en een lange dakkapel (als je goed naar binnen kijkt zie je al een paar keukens staan). De tuin krijgt inmiddels ook herkenbare contouren met de wadi’s en paden. En natuurlijk is het hout van de finse school hergebruikt en verwerkt in de bergingen met een mooi, groen dak.

Artikel Eindhovens Dagblad

Woonvereniging 't Rondeel in Eindhoven: ‘een studentenhuis voor volwassenen, die wel op tijd naar bed gaan’

De bouwvakkers van Stam + De Koning Bouw werden gefêteerd vanwege het bereiken van het hoogste punt. De bouwvakkers van Stam + De Koning Bouw werden gefêteerd vanwege het bereiken van het hoogste punt. Foto: Kees Martens/DCI Media

Het hoogste punt van de bouw is bereikt: de daken van de grondgebonden tuinwoningen zitten op hun plek. Reden voor 't Rondeel om de bouwvakkers te verwennen met een "Koffie plus", aldus voorzitter Jeannette Claessen. Ze spreekt de bouwvakkers toe op het bouwterrein in het bijzijn van de andere leden.

"Hier wordt gebouwd aan onze woningen, maar jullie bouwen ook de basis voor onze gemeenschap, de woonvereniging. Daarvoor willen we jullie van harte danken." Met die woorden opent ze het buffet, samengesteld uit allerlei door de leden gebakken lekkers. Terwijl de bouwvakkers genieten van een welverdiente pauze spreekt een journalist van het Eindhovens dagblad verschillende leden over hun verhaal bij 't Rondeel.

Lees het artikel op ED.nl

Voortgang bouw mei 2021

We zijn drie maanden verder en we nemen opnieuw een kijkje vanuit de lucht. De buitenmuren van de huisjes staan inmiddels op hun plek, de electriciteitsdraden worden aangelegd en het klooster staat in de steigers. (Dak)ramen worden vervangen of geplaatst. De contouren van het project beginnen steeds meer vorm te krijgen.

Kijk hieronder snel hoe het er uit ziet!

Voortgang bouw februari 2021

Inmiddels zijn de bouwers al een maand bezig met het uitvoeren van de bouwwerkzaamheden. Het klooster wordt voorbereid op de verbouwing (muren e.d. eruit) en de funderingen van de grondgebonden woningen geven nu een duidelijk beeld van de uiteindelijke indeling van het terrein. In onderstaande video nemen we een kijkje van boven:

Bouwplannen goedgekeurd

De plannen voor het verbouwen van het klooster aan de Poeijersstraat en het bijbouwen van 13 grondgebonden woningen hebben groen licht gekregen. Dat betekent dat de bouw definitief doorgaat en wij de bouwplannen mogen publiceren op onze website. Kijk snel hoe onze woongemeenschap er van binnen en buiten uit gaan zien!

Bekijk de bouwtekeningen Bekijk het tuinontwerp

“Niks gaat zomaar naar de stort”

W Magazine (van Woonbedrijf) heeft in haar najaarseditie van 2020 een artikel gepubliceerd over onze woonvereniging. Aan bod komen de visie en het doel van onze woonvereniging, maar het gaat ook over belangrijke thema’s als duurzaamheid, diversiteit en onze mooie tuin.

Lees het artikel

De huidige groep

Eind december 2015 presenteerden Woonbedrijf en de gemeente Eindhoven hun plannen voor het binnengebied tussen de Paul Krügerlaan, de Bloemfonteinstraat, de Josephlaan en de Poeijersstraat in de wijk Doornakkers, stadsdeel Tongelre in Eindhoven.

“Wij willen graag een woongemeenschap realiseren in het klooster aan de Poeijersstraat”, zei Laura van Oorschot van Woonbedrijf tijdens die bijeenkomst. En voordat ik het wist riep ik: “Dat lijkt me fantastisch”. Op dat moment werd de kiem gelegd voor wat nu woonvereniging ’t Rondeel is.

Een aantal mensen werd benaderd, een advertentie opgesteld met daarin wat eerste uitgangspunten. Het overleg met Woonbedrijf werd gestart. Zomer 2016 hadden we de eerste grote bijeenkomst. En sindsdien zijn we met een stabiele groep mensen aan het werk.

Eerst hebben we in kaart gebracht wat onze ideeën over groepswonen zijn. Beetje bij beetje werken we die verder uit. Om serieus samen te werken met Woonbedrijf zijn we een vereniging geworden en is er een onderlinge samenwerkingsovereenkomst getekend.

De plannen worden steeds concreter. Het is onwijs leuk om samen met elkaar, Woonbedrijf en de architect te werken aan de plannen.

Niet alles wat we in eerste instantie hebben bedacht bleek haalbaar. En voelen we ons teleurgesteld over wat er wel of niet kan. Maar soms zijn er ook onverwachte mogelijkheden waar we heel erg blij van worden.

Op dit moment werken we in verschillende werkgroepen deelplannen uit. We vergaderen regelmatig, soms hebben we een werkmiddag of avond met elkaar. Het kost tijd en energie om onze toekomstige woongemeenschap vorm te geven. Elke paar weken is er wel weer iets nieuws waar we ons over moeten buigen. Maar wat is er leuker dan zelf vormgeven hoe je wilt wonen?

Jeannette

September 2019

Tijdlijn

Zomer 2016: Start initiatiefgroep

In de zomer van 2016 zijn wij begonnen met de initiatiefgroep.

14 september 2016: 1e Officiële bijeenkomst

Op 14 september 2016 hebben wij onze 1e officiële bijeenkomst van geïntresseerden gehouden.

2017: Diverse bijeenkomsten

Gedurende het jaar hebben diverse bijeenkomsten plaatsgevonden, waar onder andere de volgende thema’s ter sprake zijn geweest: Kennismakingsronden Inventarisatie woonwensen Gesprekken / rondleidingen met woonbedrijf.

2017: Formalisering

13 Juli: oprichting van de vereniging 24 Juni: voorlopige intentieverklaring getekend 2 December: Facebookgroep opgezet

2018: “To-do’s”

Afspraken maken / verder acties in verband met: Architecten (in verband met o.a. hun expertise op gebied van duurzaamheid) Woonbedrijf (definitieve intentieverklaring) Huishoudelijk reglement.

4e Kwartaal 2018: Bouwgroep geformeerd vanuit Woonbedrijf (met architect)

1e Kwartaal 2019: Formeren van de werkgroepen

25 maart 2019: Definitieve intentieverklaring

Oproep werving, procedure en aanmelding

a. De werving voor nieuwe leden voor dit moment is dan ook in 1e instantie bij voorkeur gericht op jongere mensen, mensen met kinderen, gezinnen en mannen. Maar dat betekent niet, dat je je niet kunt inschrijven als je niet aan een van de criteria voldoet.

b. Je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Geïnteresseerden, die binnen de criteria vallen, nemen daarna twee keer deel aan een vergadering. Als we daarna ja tegen elkaar kunnen zeggen, word je toegelaten als lid van woonvereniging ’t Rondeel en ga je deelnemen aan vergaderingen, werkgroepen etc.

Geïnteresseerden, die niet aan de criteria voldoen, komen op een wachtlijst. (We hebben nog een tijd te gaan, dus er kan nog een heleboel veranderen in de samenstelling/ criteria.)

Het lidmaatschap kost € 90,- per jaar per inschrijving/wooneenheid. Sta je op de wachtlijst, dan betaal je geen lidmaatschapsgeld.

Als bovenstaande je aanspreekt, schrijf je dan in via het inschrijfformulier. N.B. Dit geldt ook als je voor nu buiten de criteria valt.