Actueel

Artikel Eindhovens Dagblad

Woonvereniging 't Rondeel in Eindhoven: ‘een studentenhuis voor volwassenen, die wel op tijd naar bed gaan’

De bouwvakkers van Stam + De Koning Bouw werden gefêteerd vanwege het bereiken van het hoogste punt. De bouwvakkers van Stam + De Koning Bouw werden gefêteerd vanwege het bereiken van het hoogste punt. Foto: Kees Martens/DCI Media

Het hoogste punt van de bouw is bereikt: de daken van de grondgebonden tuinwoningen zitten op hun plek. Reden voor 't Rondeel om de bouwvakkers te verwennen met een "Koffie plus", aldus voorzitter Jeannette Claessen. Ze spreekt de bouwvakkers toe op het bouwterrein in het bijzijn van de andere leden.

"Hier wordt gebouwd aan onze woningen, maar jullie bouwen ook de basis voor onze gemeenschap, de woonvereniging. Daarvoor willen we jullie van harte danken." Met die woorden opent ze het buffet, samengesteld uit allerlei door de leden gebakken lekkers. Terwijl de bouwvakkers genieten van een welverdiente pauze spreekt een journalist van het Eindhovens dagblad verschillende leden over hun verhaal bij 't Rondeel.

Lees het artikel op ED.nl

Voortgang bouw mei 2021

We zijn drie maanden verder en we nemen opnieuw een kijkje vanuit de lucht. De buitenmuren van de huisjes staan inmiddels op hun plek, de electriciteitsdraden worden aangelegd en het klooster staat in de steigers. (Dak)ramen worden vervangen of geplaatst. De contouren van het project beginnen steeds meer vorm te krijgen.

Kijk hieronder snel hoe het er uit ziet!

Voortgang bouw februari 2021

Inmiddels zijn de bouwers al een maand bezig met het uitvoeren van de bouwwerkzaamheden. Het klooster wordt voorbereid op de verbouwing (muren e.d. eruit) en de funderingen van de grondgebonden woningen geven nu een duidelijk beeld van de uiteindelijke indeling van het terrein. In onderstaande video nemen we een kijkje van boven:

Bouwplannen goedgekeurd

De plannen voor het verbouwen van het klooster aan de Poeijersstraat en het bijbouwen van 13 grondgebonden woningen hebben groen licht gekregen. Dat betekent dat de bouw definitief doorgaat en wij de bouwplannen mogen publiceren op onze website. Kijk snel hoe onze woongemeenschap er van binnen en buiten uit gaan zien!

Bekijk de bouwtekeningen Bekijk het tuinontwerp

“Niks gaat zomaar naar de stort”

W Magazine (van Woonbedrijf) heeft in haar najaarseditie van 2020 een artikel gepubliceerd over onze woonvereniging. Aan bod komen de visie en het doel van onze woonvereniging, maar het gaat ook over belangrijke thema’s als duurzaamheid, diversiteit en onze mooie tuin.

Lees het artikel

De huidige groep

Eind december 2015 presenteerden Woonbedrijf en de gemeente Eindhoven hun plannen voor het binnengebied tussen de Paul Krügerlaan, de Bloemfonteinstraat, de Josephlaan en de Poeijersstraat in de wijk Doornakkers, stadsdeel Tongelre in Eindhoven.

“Wij willen graag een woongemeenschap realiseren in het klooster aan de Poeijersstraat”, zei Laura van Oorschot van Woonbedrijf tijdens die bijeenkomst. En voordat ik het wist riep ik: “Dat lijkt me fantastisch”. Op dat moment werd de kiem gelegd voor wat nu woonvereniging ’t Rondeel is.

Een aantal mensen werd benaderd, een advertentie opgesteld met daarin wat eerste uitgangspunten. Het overleg met Woonbedrijf werd gestart. Zomer 2016 hadden we de eerste grote bijeenkomst. En sindsdien zijn we met een stabiele groep mensen aan het werk.

Eerst hebben we in kaart gebracht wat onze ideeën over groepswonen zijn. Beetje bij beetje werken we die verder uit. Om serieus samen te werken met Woonbedrijf zijn we een vereniging geworden en is er een onderlinge samenwerkingsovereenkomst getekend.

De plannen worden steeds concreter. Het is onwijs leuk om samen met elkaar, Woonbedrijf en de architect te werken aan de plannen.

Niet alles wat we in eerste instantie hebben bedacht bleek haalbaar. En voelen we ons teleurgesteld over wat er wel of niet kan. Maar soms zijn er ook onverwachte mogelijkheden waar we heel erg blij van worden.

Op dit moment werken we in verschillende werkgroepen deelplannen uit. We vergaderen regelmatig, soms hebben we een werkmiddag of avond met elkaar. Het kost tijd en energie om onze toekomstige woongemeenschap vorm te geven. Elke paar weken is er wel weer iets nieuws waar we ons over moeten buigen. Maar wat is er leuker dan zelf vormgeven hoe je wilt wonen?

Jeannette

September 2019

Tijdlijn

Zomer 2016: Start initiatiefgroep

In de zomer van 2016 zijn wij begonnen met de initiatiefgroep.

14 september 2016: 1e Officiële bijeenkomst

Op 14 september 2016 hebben wij onze 1e officiële bijeenkomst van geïntresseerden gehouden.

2017: Diverse bijeenkomsten

Gedurende het jaar hebben diverse bijeenkomsten plaatsgevonden, waar onder andere de volgende thema’s ter sprake zijn geweest: Kennismakingsronden Inventarisatie woonwensen Gesprekken / rondleidingen met woonbedrijf.

2017: Formalisering

13 Juli: oprichting van de vereniging 24 Juni: voorlopige intentieverklaring getekend 2 December: Facebookgroep opgezet

2018: “To-do’s”

Afspraken maken / verder acties in verband met: Architecten (in verband met o.a. hun expertise op gebied van duurzaamheid) Woonbedrijf (definitieve intentieverklaring) Huishoudelijk reglement.

4e Kwartaal 2018: Bouwgroep geformeerd vanuit Woonbedrijf (met architect)

1e Kwartaal 2019: Formeren van de werkgroepen

25 maart 2019: Definitieve intentieverklaring

Oproep werving, procedure en aanmelding

a. De werving voor nieuwe leden voor dit moment is dan ook in 1e instantie bij voorkeur gericht op jongere mensen, mensen met kinderen, gezinnen en mannen. Maar dat betekent niet, dat je je niet kunt inschrijven als je niet aan een van de criteria voldoet.

b. Je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Geïnteresseerden, die binnen de criteria vallen, nemen daarna twee keer deel aan een vergadering. Als we daarna ja tegen elkaar kunnen zeggen, word je toegelaten als lid van woonvereniging ’t Rondeel en ga je deelnemen aan vergaderingen, werkgroepen etc.

Geïnteresseerden, die niet aan de criteria voldoen, komen op een wachtlijst. (We hebben nog een tijd te gaan, dus er kan nog een heleboel veranderen in de samenstelling/ criteria.)

Het lidmaatschap kost € 90,- per jaar per inschrijving/wooneenheid. Sta je op de wachtlijst, dan betaal je geen lidmaatschapsgeld.

Als bovenstaande je aanspreekt, schrijf je dan in via het inschrijfformulier. N.B. Dit geldt ook als je voor nu buiten de criteria valt.